Vluchtelingenwerkgroep UH zoekt vrijwilligers

Gegevens organisatie:

Organisatie: Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug
Contactpersoon: Bep van Delden
Functie contactpersoon: Coördinator
Adres: Kerkplein 18
Postcode/plaats: 3941 HV  Doorn
Telefoon: 0343-413004
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Vacature:

Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug zoekt vrijwillige medewerkers.

Doel van de organisatie:

“De stichting heeft ten doel het zich op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens inzetten voor de bescherming van asielzoekers en vluchtelingen door persoonlijke steun en belangenbehartiging bij hun toelating, opvang en maatschappelijke participatie in het werkgebied van de stichting, en voorts al hetgeen met het vorenstaande rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.”

Omschrijving van de werkzaamheden:

Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug  is een organisatie die maatschappelijke ondersteuning biedt aan mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) die in onze gemeente een woning hebben gekregen. De gemeente heeft deze taak aan onze stichting overgedragen.

Het is onze taak om mensen wegwijs te maken in onze gecompliceerde Nederlandse samenleving. Mensen hebben enige tijd in een asielzoekers centrum “gezeten” en hebben heel verschillende achtergronden.
Op dit moment zijn er dertien vrijwillige medewerkers actief met deze begeleiding. Zij beantwoorden tal van vragen tijdens de vier spreekuren die we houden op maandag- en woensdagmiddag en dinsdag- en donderdagochtend.
Mensen komen o.a. met vragen rondom hun inburgering, inkomen, gezondheidszorg, scholen voor de kinderen.
Tijdens de eerste drie maanden zijn er naast deze spreekuur-begeleiders ook een aantal praktische-begeleiders aan het werk. “Hoe kom ik van huis naar mijn lessen inburgering?” is bijvoorbeeld een vraag die een begeleider beantwoordt. Er wordt uitleg gegeven over openbaar vervoer en ov-chipkaart, meegegaan naar bijvoorbeeld een huisarts of samen met iemand op pad gegaan om inboedel aan te schaffen of mee te gaan naar een consultatiebureau.
Om de huidige medewerkers niet over te belasten, zijn we opzoek naar mensen uit alle dorpen van deze gemeente, die ons team willen versterken. Vanwege de samenstelling van het team gaat onze voorkeur uit naar mensen tussen 30 en 65 jaar.

Tijdsbesteding

Gemiddeld twee dagdelen per week.

Bijzonderheden
Als nieuwe medewerker word je door iemand met ervaring ingewerkt. Ons werk kun je niet uit de boeken leren, je moet weten hoe de samenleving in elkaar zit en je moet om kunnen gaan met mensen. Je moet stevig in je schoenen staan en - heel belangrijk - bij het naar huis gaan alles los kunnen laten.
Vrijwilligers krijgen intern begeleiding en worden in de gelegenheid gesteld om relevante cursussen te volgen.