Buddy voor een ernstig zieke, Buddyzorg Midden-Nederland

Gegevens organisatie

Organisatie: Buddyzorg Midden-Nederland
Contactpersoon: Ed Korff de Gidts
Functie contactpersoon: consulent Buddyzorg en Bezoekdienst
Tel.  030-2361938/06-46726787
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
werkdagen: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag
Bezoekadres: Kromme Nieuwegracht 50, Utrecht
Postadres:  Pieterskerkhof 16, 3512 JR Utrecht 
U-Centraal: 030 236 1770

Vacature

Buddy voor een ernstig zieke
Als je ernstig ziek bent, is het fijn als er iemand voor je is. Buddyzorg begeleidt vrijwilligers die graag iets voor een ander willen betekenen. Als buddy word je voor een jaar gekoppeld aan dezelfde cliënt. Je gaat geregeld naar hem of haar toe, biedt een luisterend oor en helpt met praktische dingen. Soms ga je er samen op uit.
Buddyzorg is een aanvulling op de professionele zorg, het kan de zorg van familie, vrienden en kennissen verlichten en is gratis voor de cliënt. Vaak gaat het om mensen die kanker, Multiple Sclerose (MS), ernstige longziekten of ALS hebben of hiv-positief zijn. Ze wonen in Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Nieuwegein, IJsselstein of Utrecht.
Waarom willen ernstig zieke mensen graag een buddy?
  • Zieke mensen hebben behoefte aan een luisterend oor en willen onder andere praten over de impact van hun ziekte.
  • Als je lang chronisch ziek bent, je werk en collega’s wegvallen en je sociale contacten worden minder, dan word je heel zuinig op je vrienden. Die wil je niet steeds belasten met jouw verhaal.
  • De situatie van de zieke of terminale persoon kan anderen confronteren met hun eigen sterfelijkheid, waardoor ze niet meer langs willen komen.
  • Soms wil een zieke zijn familie en vrienden niet kwetsen en houdt zijn verhaal of wensen voor zich.
  • Familie en vrienden hebben het verhaal van de zieke al vaak gehoord, luisteren niet meer, vinden soms dat de zieke zeurt of bagatelliseren zijn of haar situatie.
  • Als de persoon levensbedreigend ziek is hoeft die niet meer te investeren in een ander. Een buddy is er gewoon even voor hem of haar.
Training en begeleiding
Je springt niet zomaar in het diepe. Twee keer per jaar organiseert Buddyzorg Midden Nederland een uitgebreide training voor nieuwe buddy's. Daarin ontdekken we beiden of buddy zijn echt iets voor je is. Er zit dus ook een selectie-element in. Daarna doen we ons best om een goede match te maken. Heb je vragen, dan kun je altijd bij ons terecht. Onkosten worden vergoed. Alle rechten en plichten leggen we vast in een vrijwilligersovereenkomst. Ook biedt Centraal allerlei scholing aan vrijwilligers, waaronder ook speciale bijeenkomsten voor buddy's.
Buddy worden?
Wil je misschien buddy worden, meld je dan aan via bovenstaande gegevens. We nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek.