Bevlogen bewonersvrijwilliger (ex) gedetineerden, De Instap

Gegevens organisatie:

Organisatie: De Instap

Contactpersoon: Anita van Kranenburg, vrijwilligerscoördinator
Adres:Postbus 8090, 6710 AB Ede
Tel.: 06 4193 3498
E-maill: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.deinstap.org
 
 

Vacature:

Bevlogen bewonersvrijwilliger.

Doel van de organisatie:

Stichting De Instap richt zich op nazorg aan (ex) gedetineerde burgers. We bieden met Huisvesting Plus een samenhangend en laagdrempelig programma. Met behulp van onze deskundige vrijwilligers lopen we op met mensen die ons (even) nodig hebben om een maatschappelijk geaccepteerd bestaan op te bouwen. 

Omschrijving van de werkzaamheden:

De insteek van de vrijwilliger is het contact van mens tot mens. Om dit vorm te geven zijn vertrouwen krijgen en tijd hebben belangrijke voorwaarden. Als vrijwilliger erken en werk je vanuit deze voorwaarden.

Je bezoekt minimaal een keer per week een of meerdere bewoners die verblijven in een van de huizen van De Instap in Driebergen.  Je gaat met hen in gesprek, biedt een luisterend oor en je bent er voor hen. Het gaat om samen een bakkie koffie drinken, of een activiteit ondernemen afhankelijk van interesses.
Daarnaast ondersteun je de bewoners om zaken weer op orde te krijgen op een of meerdere leefgebieden: inkomen, zorg, identiteitspapieren, vervolghuisvesting en dagbesteding.
Voor elke bewoner wordt een plan van aanpak gemaakt. Daarin staat specifieke de doelstelling op de leefgebieden van de bewoners. Afhankelijk van de vragen kunnen daar de volgende taken uit voortkomen.
Je kunt denken aan bewoners  begeleiden en ondersteunen naar afspraken bij instanties, bij zelfstandigheid (koken, corvee, schoonhouden huis), meedenken op het gebied van dagbesteding.
Als vrijwilliger werk je onder begeleiding van de locatiemanager.
 

Tijdsbesteding:

Voor het opbouwen van het vertrouwen met de bewoners vragen we een beschikbaarheid van minimaal 2 uur per week. Werktijden zijn in overleg, afhankelijk van beschikbaarheid en verantwoordelijkheid.

Bijzonderheden:

De vrijwilliger heeft affiniteit met de doelgroep en is betrokken bij de bewoners, maar met gepaste aftand. Daarbij is de vrijwilliger cliëntgericht en flexibel. De vrijwilliger kan reflecteren op eigen handelen, kan luisteren en staat stevig in zijn schoenen. Het is een pré als je naast Nederlands een andere taal spreekt.
Van iedere vrijwilliger wordt een VOG gevraagd. We hanteren een periode van 6 weken waarbij beide partijen proeven aan de samenwerking.
U krijgt van ons een introductieprogramma. Er is begeleiding, u staat er niet alleen voor. Scholing en workshops zijn onderdeel van onze deskundigheidsbevordering. Daarnaast is er een WA verzekering en ongevallen verzekering voor vrijwilligers.