Mantelzorgers blij met de bloemen!

Op 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Daarom hebben verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, ondernemers, de gemeente, bibliotheken en vrijwilligers op de Utrechtse Heuvelrug activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd. Deze activiteiten vonden plaats in de week van 7 tot en met 13 november.

Mantelzorg, wat is dat eigenlijk? 

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Op de Dag van de Mantelzorg wordt er aandacht gevraagd voor hun bijzondere inzet. In Nederland zijn er ongeveer 4 miljoen mantelzorgers.

Spetterend theater optreden

Verschillende welzijn- en zorgorganisaties plande een leuke, ontspannende middag voor mantelzorgers of voor de mantelzorgers van hun cliënten. Op maandag kon bijvoorbeeld het theaterstuk ‘Zorgeloos’ door ISZ de Brug bezocht worden. Klanten van de Belbus ontvingen thuis een goodiebag en in Amerongen is er gezellig geluncht met de mantelzorgers van het Ontmoetingcentrum. Ook de mantelzorgende ambtenaren werden door de gemeente getrakteerd op een lunch. Het totale activiteitenprogramma is gepubliceerd in de het mantelzorgblad: VoorElkaar en op de gemeentepagina.  

Even binnenwandelen

De Sociaal Dorpsteams in Doorn, Driebergen, Maarn, Leersum en Amerongen hebben wekelijks een Inloop. Deze week stonden deze Inlopen in het teken van Mantelzorg. Samen met bibliotheek ZOUT, welzijnsstichting Welnúh, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en lokale ondernemers zijn er gezellige en waardevolle middagen ontstaan. Bij elke Inloop kon je een kopje koffie drinken, je inschrijven voor het mantelzorgcompliment, een bloemetje samenstellen en een informatietasje ophalen.

Ontspanning, dansen en samen zorg delen

Twaalf emmers met bloemen stonden er klaar bij de Inloop van het Sociaal Dorpsteam in Maarn. Mantelzorgers stelde hier met elkaar een boeketje bloemen samen. Twee dames van Hoofdzuster, een zorgorganisatie, gaven belangeloos een stoelmassage in Maarn en Doorn. De mantelzorgers konden zich overgeven aan een momentje van ontspanning. Marlies van Meer dan sla verzorgde in Leersum en Amerongen een stoelmassage. Mantelzorgers gingen relaxed naar huis. In Leersum werd en gedanst tijdens de Inloop.  Helma van Dansschool Zenner gaf de workshop: Mag ik deze dans van U. Door haar enthousiasme kwamen mantelzorgers, vrijwilligers en deelnemers van the Cloud los op de vrolijke muziek. 

Het laagdrempelige, persoonlijk karakter van de Inloop kwam deze dag ook naar voren. In Amerongen gingen mantelzorgers vooral met elkaar in gesprek. Zo ontstond er een vertrouwelijke sfeer. Het delen van ervaring kan voor een mantelzorger verlichtend zijn.  Bij elke Inloop waren er consulenten van het dorpsteam aanwezig. Er werd gesproken over de vanzelfsprekendheid van mantelzorg, maar ook over de zorg die het soms met zich meebrengt. Respijtzorg, financiële regelingen en andere vormen van ondersteuning in de Utrechtse Heuvelrug kwamen ook aanbod en er was veel informatiemateriaal. 

In Driebergen was er naast de consulenten ook een onafhankelijke wijkverpleegkundige aanwezig. In Amerongen en Leersum medewerkers van Buurtzorg en Vitras. In de middag ging wethouder Hans Nijhof in gesprek met een mantelzorger en zocht samen met haar een mooi bosje bloemen uit. “Het is echt een feestje zo” zei een van de bezoekers toen ze zelf de bloemen in Driebergen mocht uitzoeken.

Een armband voor opa

De drukte in de bibliotheek in Driebergen was ook te danken aan de meidenmiddag. Het jongerenwerk van Welnúh organiseerde een sieraden/knutselmiddag in bibliotheek in het kader van jonge mantelzorgers. Jongeren maakte sierraden voor een bekende mantelzorgers, zoals  een opa of oma. Vaak wordt gedacht dat mantelzorgers ouder zijn. Maar je bent ook mantelzorger als je zorgt voor een kind/broertjes/zusje met een handicap of psychische kwetsbaarheid. Opgroeien in een zorgsituatie kan een enorme impact hebben op kinderen en jongeren. De week van de mantelzorg is opgepikt door jong en oud. Dit blijk uit het feit dat een aantal jongeren hun ouders hebben opgegeven en visa versa. Ouders vonden dat de zorg voor broertje/ zusje een compliment verdiende. 

Bijzondere betrokkenheid van ondernemers

In alle dorpen zijn de ondernemers betrokken geweest bij de Dag van de Mantelzorg. In totaal hebben 50 ondernemers een bijdrage geleverd aan deze dag. Sommige ondernemers hadden zelf een speciale actie voor mantelzorgers. Andere ondernemers doneerde een presentje of waardebon voor in de goodiebag. De betrokkenheid van ondernemers zegt iets over het maatschappelijke draagvlak van dit onderwerp. De dorpsgerichte aanpak was succesvol. De samenwerking tussen lokale ondernemers, Regio bibliotheek ZOUT, de Sociale Dorpsteams, de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, zorgorgansaties en Welnúh leidde tot goede een opkomst en dankbare mantelzorgers.

Het belang van deze dag

“Dankbaarheid voor de bloemen en het compliment was een rode draad door de week, terwijl wij hen dankbaar moeten zijn” zei Bertine van de Bosch, sociaal makelaar Welnúh. En hoewel waardering en een kopje koffie centraal stonden deze dag, kwamen er soms (verborgen) zorgvragen naar boven. En dit is belangrijk. Vaak vragen mantelzorgers (te) laat om hulp. Ze verlenen zorg vanuit hun hart en nemen soms niet genoeg rust. Voor erkenning én ondersteuning van de mantelzorger mag vaker aandacht gevraagd worden. Eigenlijk is één Dag van de Mantelzorg eigenlijk niet genoeg.

Plaatjes

Geïnteresseerd naar een sfeerimpressie in de vorm van foto’s die gemaakt zijn tijdens deze dagen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de december editie van de VoorElkaar aan te vragen.